Amir Taaki Knocks Bitcoin Coinjoin Schemes – Noemt methoden ‚Absolute Garbage‘.

Op 17 juli bekritiseerde de bekende Dark Wallet-maker en vroege Bitcoin-ontwikkelaar, Amir Taaki, de bitcoin-privacymethoden op Twitter. Taaki beweerde dat UTXO mengconcepten zoals Coinjoin „absolute rotzooi“ waren. Taaki klopte ook met andere concepten zoals Mimblewimble en privacy-centrische munten zoals monero, en beweerde dat nul-kennis accumulatoren de „anonieme goudstandaard“ zullen zijn.

Bepaalde methoden van privacybevordering en transactieverduistering zoals Coinjoin werden onlangs bekritiseerd door de vroege Bitcoin (BTC) ontwikkelaar Amir Taaki. De software-ingenieur creëerde de Dark Wallet applicatie met Defense Distributed’s oprichter Cody Wilson jaren geleden, maar verdween voor een tijdje.

Meer recentelijk is Taaki teruggekeerd naar de cryptogemeenschap, althans vocaal, en hij heeft sindsdien een aantal kritische opmerkingen gemaakt. Zijn verklaring op vrijdag was niet anders, zoals Taaki tweette over bitcoin privacy methoden en zei:

Coinjoin, Coinmix, Coinwhatever – absolute rotzooi (en ik creëerde de eerste Coinjoin [uitvoering]). Mimblewimble – interessant maar waardeloos voor de privacy. Monero – marginaal beter maar niet anoniem. Lelantus – fatsoenlijk maar toch riskant. Nul-kennis accumulatoren – anonieme goudstandaard.

Naast Taaki’s verklaring, bekritiseerde Riccardo Spagni van Monero twee dagen later het Zcash project met een tweet over iemand die een z-adres zou hebben getraceerd naar een z-adres transactie. Een individu zou in staat zijn geweest om het te traceren naar het oorspronkelijke t-adres. Zcash oprichter Zooko Wilcox-O’Hearn sprak in een serie tweets over de kritiek op Twitter.

Mensen denken dat je je crypto in een transparante blokketen zoals BTC, ETH, of Zcash t-adressen moet* opslaan, en het dan „verplaatsen“ door iets als een mixer, Tornado, of Monero wanneer je het wilt „anonimiseren“, dat is achterstevoren,“ zei Zooko.

Als je privacy wilt, moet je je crypto in een privé-cryptosysteem opslaan. Je moet je crypto in een privé cryptosysteem (zoals het Zcash afgeschermde zwembad) *bewaren* als je privacy wilt. Dan is het veilig om het te *verplaatsen* door een transparant systeem,“ voegde de Zcash oprichter toe.

Het schema net onder Taaki’s „gouden standaard“ methode, genaamd Lelantus, is een uitbreiding van het Zerocoin protocol. Volgens de white paper, Lelantus „breidt de oorspronkelijke Zerocoin functionaliteit uit om vertrouwelijke transacties te ondersteunen, terwijl ook een aanzienlijke verbetering op het protocol prestaties – Lelantus ‚proof sizes zijn bijna 17 keer kleiner in vergelijking met de oorspronkelijke Zerocoin proof sizes“.

Net als bij Lelantus zijn zero-knowledge-accumulatoren of crypto-accumulatoren minder bekende vormen van privacyregelingen. De beveiligings- en cryptografie-expert Aurélien Nicolas legde in een uitgebreide technische blogpost over het onderwerp in januari 2018 uit hoe zero-knowledge-accumulatoren werken.

Er is een minder bekende techniek op de gereedschapsriem van de cryptoontwikkelaar„, schreef Nicolas. „Een cryptografische accumulator is een primitief met verschillende exotische eigenschappen die gebruikt kan worden om verschillende nul-kennis-gebaseerde systemen te bouwen.“ De cryptograaf verklaarde ook:

We kunnen een crypto-accumulator zien als een supergeladen hasjfunctie die werkt op sets. Een gewone hashfunctie, zoals SHA-3, neemt een enkele boodschap aan en geeft een hash van een vaste grootte uit. Een accumulator neemt echter een set van waarden en zet deze om in een enkel getal, ook van constante grootte. In zekere zin zijn accumulatoren de asymmetrische cryptografische neef van Merkle bomen en Bloom filters.

In de Twitter-draad met Amir Taaki vroeg de beruchte vrijheidsstrijder en videostreamer Naomi Brockwell de ingenieur naar de Bitcoin Cash-mixmethode Cashfusion. „Hoe zit het met Cashfusion waar de uitgangen niet uniform zijn?“ Brockwell tweette.

Taaki gaf geen antwoord op de vraag van Brockwell, maar Bitcoin ABC’s Amaury Séchet (deadalnix) beantwoordde de vraag. „Met die metriek, zou ik zeggen rotzooi. Het is duidelijk beter dan absolute rotzooi, maar is niet helemaal te meten aan waardeloos“, tweette Séchet in antwoord op de vraag van Brockwell.

Taaki’s Coinjoin kritiek volgt het recente Twitter hack fiasco en de blockchain surveillance firma Elliptic beweert dat de Twitter hacker een Wasabi Portemonnee heeft gebruikt. Elliptic merkte op 17 juli op dat het bedrijf vermoedde dat een fractie van BTC van de Twitter-fraude van vorige week was overgeplaatst naar een Wasabi-portemonnee.

Volgens de crypto-financiële columnist Leigh Cuen, de co-CEO van Zksnacks (het moederbedrijf van Wasabi Wallet), vertelde Bálint Harmat de verslaggever: „We hebben de adressen even bekeken. Ze zijn vanaf nu niet meer gerelateerd aan Wasabi Coinjoins.“