DeFi gebruikers moeten niet werkeloos afwachte

DeFi gebruikers moeten niet werkeloos afwachten tot Eth2 op zijn hoogtepunt is

Tot Ethereum 2.0 bewijst dat het kan doen wat het beweert te kunnen doen, moet de volledige impact op DeFi en andere toepassingen nog worden bepaald.

Veel mensen kijken met spanning Crypto Bank uit naar de lancering van Ethereum 2.0, omdat de media het hebben aangeprezen als een „game-changer“ voor de cryptocurrency-industrie. Toch lijken de massa’s te vergeten dat er al levensvatbare alternatieven bestaan.

Duurt Ethereum 2.0 te lang?

De afgelopen dagen was er veel opwinding rond Ethereum 2.0. Het beacon chain deposit contract heeft met succes genoeg stortingen gerealiseerd om Eth2 Fase 0 in december 2020 te lanceren. Dat is echter slechts de eerste fase, en de volledige functionaliteit zal naar verwachting niet live gaan binnen de komende twee jaar – of misschien zelfs langer. Daarom zal het nog wel even duren voordat iemand kan zien of Ethereum 2.0 ooit kan doen wat het beweert.

De lancering van Ethereum 2.0 is nodig om het netwerk van zichzelf te redden. Voortdurende netwerkcongestie en stijgende gaskosten hebben het netwerk al veel te vaak verkrampt. Sinds de DeFi industrie meer tractie begon te krijgen, zijn deze problemen alleen maar duidelijker geworden. Het vinden van een permanente oplossing is verplicht, maar het is niet noodzakelijk gemakkelijk of ongecompliceerd.

Gerelateerd: Ethereum 2.0’s lange en kronkelige weg naar

Een pro-Ethereum 2.0 argument is dat er laag-twee schaalbaarheidsoplossingen zijn om de congestie te verlichten. Innovatieve ideeën zoals Loopring laten zien dat het ook anders kan. Deze lagen worden echter niet in brede zin gebruikt en zullen dat misschien ook nooit worden. Een dergelijke integratie kan op korte termijn soelaas bieden, maar is verre van een oplossing op lange termijn.

Vanuit het oogpunt van ontwerp is de huidige iteratie van Ethereum – of Eth1 – veel te beperkt omdat het niet is ontworpen om op een significante manier te schalen. Het is een beetje ongewoon, omdat het project altijd op de markt is gebracht als een toevluchtsoord voor ontwikkelaars die willen experimenteren met blockchain-technologie. Meer applicaties, projecten en diensten resulteren alleen maar in meer congestie, waardoor gebruikers ontevreden achterblijven.

Gezien het feit dat dit netwerk de belangrijkste hub is voor financiële innovatie, is een andere aanpak gerechtvaardigd. Hoewel Ethereum-technologie in sommige opzichten flexibel en modulair is, is het ook de thuisbasis van mislukkingen, hacks, onveilige code, enzovoort. Bovendien reiken weinig projecten verder dan Ethereum zelf, ook al is cryptocurrency zoveel groter dan het Ethereum ecosysteem zelf.

Dit wordt duidelijk als we kijken naar het huidige DeFi landschap. Honderden projecten zijn gekomen en gegaan, maar weinigen blijven overeind. Van de overgebleven projecten, introduceert geen van hen cross-chain ondersteuning. Het draait allemaal om het bedienen van Ethereum gebruikers, ook al is het niet het meest liquide ecosysteem.

Bitcoin kan de koning van DeFi worden

Het verkennen van mogelijkheden in de wereld van gedecentraliseerde financiën zou standaard Bitcoin (BTC) ondersteuning moeten vereisen. Helaas is dat vandaag niet het geval. Het is waar dat sommige DeFi projecten Wrapped Bitcoin (WBTC) ondersteunen. Deze tokenized versie van Bitcoin houdt zich aan de ERC-20 token standaard, wat naar mijn mening een onnodige hindernis is die niet eens aanwezig zou moeten zijn.

Gezien de marktkapitalisatie van Bitcoin en de algehele dominantie van de cryptocurrency, is de huidige situatie nogal verbijsterend. Het gebrek aan ondersteuning voor de nummer één cryptocurrency in zijn oorspronkelijke vorm is een schrijnend probleem. Geen van de grote DeFi-projecten lijkt van plan zijn bedrijfsmodel te veranderen om er Bitcoin in op te nemen. Een duidelijk teken van een gebrek aan innovatie in decentrale financiën.

DeFi heeft Bitcoin nodig om te overleven

Hoewel decentrale financiering in zijn huidige vorm populair is, blijft het vandaag de dag een vrij nichemarkt. Volgens DeFi Pulse is er meer dan $23 miljard aan totale waarde opgeslagen op de top van Ethereum DeFi platforms. Van dat bedrag is meer dan $3 miljard afkomstig in de vorm van WBTC – een duidelijk teken van wat investeerders en speculanten in de toekomst willen zien.

In plaats van alleen te focussen op Ethereum, zal de meer accurate strategie zijn om alle andere belangrijke munteenheden te verkennen. En de aanpak van het ondersteunen van crypto-activa die geen Ether (ETH) zijn, is ongebruikelijk. Er zijn andere DeFi projecten die meer dan blij zijn om Ether en tokens uitgegeven op die blockchain te ondersteunen.

Conclusie

Er is niets mis met wachten op Ethereum 2.0 om zijn volledige potentieel te bereiken. Echter, op dit moment weet niemand hoe lang het zal duren. In de tussentijd is er geen reden om bestaande activa zoals Bitcoin of XRP om te zetten naar Ether, omdat die activa kunnen worden ingezet via cross-chain oplossingen.

Bovendien moet men zich afvragen of de Ethereum 2.0-upgrade de problemen van Ethereum echt zal oplossen. Op papier lijkt het een grote netwerk upgrade te zijn. In werkelijkheid moet alles nog bewezen en geverifieerd worden door het grote publiek. Er zijn vandaag andere opties beschikbaar, en die bieden werkende technologie gebouwd door ingenieurs van wereldklasse. Bovendien is het vaak beter om alle opties op tafel te houden dan alle eieren in één mand te doen.