Energy Giant Enel Group slog med $ 17.000.000 Bitcoin Ransomware Attack

Enel Group, ett italienskt multinationellt energiföretag med en årlig omsättning på över 73 miljarder euro 2018, har drabbats av en ransomware-attack, enligt en rapport från Bleeping Computer den 27 oktober.

Dess datornätverk infekterades med en populär stam av Windows-ransomware som heter NetWalker.

Medan Enel Group fortfarande är mamma om attacken, blev situationen i Fortune Global 500-företaget tydlig på grund av en länk i en ransomware-anteckning.

Så småningom publicerade NetWalker-hackare skärmdumpar av cirka fem terabyte stulna data medan de hotade att publicera sin första batch på en vecka.

De dåliga skådespelarna tvingar energikonsten att betala 16,8 miljoner USD (1 234 BTC). Den ursprungliga lösen var enligt uppgift två gånger mindre men Enel Group var inte villig att förhandla om lösen.

Bitcoin såväl som sekretessmynt i likhet med Zcash och Monero är älsklingar från ransomware-gäng, med företag som till och med lagrar krypto för att förbereda sig för framtida attacker.

Efter att ha inriktat sig på enskilda användare, flyttade operatörer som NetWalker senare till företag och till och med myndigheter.

Tillbaka i juni utpressade hackare framgångsrikt $ 1,14 miljoner dollar i Bitcoin från University of California San Francisco. Som rapporterats av U.Today betalade CWT, ett av de största amerikanska reseföretagen, också 4,5 miljoner dollar i Bitcoin till hackare.

Nyligen förbluffade DarkSide-hackare cybersäkerhetsexperter genom att donera några av deras dåligt inhämtade medel till välgörenhetsorganisationer.